سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تقدیر بر تدبیر چیره شود چندانکه آفت در تدبیر بود . [ و این معنى در پیش آورده شد با تعبیرى مخالف این الفاظ ] . ( شماره ) . [نهج البلاغه]

باید در ابتدا از میرحسین موسوی دعوت به عمل آید گرچه ممکن است بنا بر سنت چندساله اخیر، او راه را برای هرگونه اظهارنظر ببندد، اما این دعوت باید صورت بگیرد. شاید مهندس موسوی اینبار و به علت شرایط ناگوار کشور در ابعاد اقتصادی،‌ فرهنگی و سیاسی، دعوت احزاب را برای کاندیداتوری بپذیرد. اگر او پذیرفت تمام گروه‌ها نیز بر آمدنش تمکین می‌کنند.
چند تن از دبیران کل احزاب اصلاح‌طلب در جلسه‌ای که در مجمع روحانیون مبارز و به دعوت سیدمحمد موسوی‌خوئینی‌ها برگزار شد دغدغه‌های خود را برای رسیدن به یک کاندیدای واحد جهت شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری بیان کردند.
به گزارش شهروند، در ابتدای جلسه نماینده مجمع روحانیون تاکید کرد: «اگر جناح اصلاح‌طلب نیاز به پیروزی دارد، باید به لوازم آن نیز بیندیشد. باید بدانیم که چه کسی را انتخاب کنیم تا پیروز شود.» او همچنین گفت: باید شعارهای انتخاباتی، مبتنی بر شناخت درست از وضعیت جامعه باشد، شناختی که به روز باشد و تاثیر گرفته از کل ایران باشد و ملاحظه کرد که آیا آنچه را که مردم تهران می‌خواهند، مردم ایران نیز می‌خواهند و آیا آنچه که احزاب به آن می‌اندیشند، همان است که مردم می‌اندیشند؟ او تغییر نگاه را اجتناب‌ناپذیر دانست و گفت که لازم است این شناخت صورت گیرد. زیرا اصلاح‌طلبان نیازمند رای مردم هستند و باید آنها را پای صندوق‌های رای بیاورند.
 
فقط خاتمی
اما مهمترین بحث در این جلسه بر سر مصادیق بود. در این میان سه نظر ارائه شد.
جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب و  تشکل‌های همسوی آنها مانند انجمن اسلامی پزشکان و نیز مجمع مدرسین و محققین از لزوم حضور سیدمحمد خاتمی رئیس‌جمهور سابق در انتخابات سخن گفتند. به اعتقاد آنها، اصلاح‌طلبان باید حول خاتمی ائتلاف کنند وگرنه شکست آنها قطعی است. از نگاه آنها خاتمی تنها کسی است که حضورش باعث ایجاد موج در جامعه می‌شود. نمایندگان جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب در این جلسه تاکید کردند: «اگر خاتمی در انتخابات شرکت نکند و به هر دلیل حاضر نشود کاندیدا شود، آنگاه رقیب تغییرات مورد نظر خود را اعمال می‌کند. لذا اگر خاتمی نیامد، لزومی ندارد که اصلاح طلبان نیز در انتخابات شرکت کنند.»
آنها دلیل عدم حضور را نیز چنین توجیه ‌کردند که «اصلاح‌طلبان شرایط رسانه‌ای ندارند. به همین علت نیز نمی‌توانند کاندیدای خود را مطرح و مردم را مجاب کنند که به او رای بدهند. اما حضور خاتمی،‌ نیاز به رسانه ندارد. او به اندازه کافی شناخته شده است. ضمن آن که حضور 8 ساله خاتمی در قدرت، مساله مهم تعامل با قدرت را نیز حل می‌کند. ضمن آن که خاتمی در بین برخی از سران اصولگرا نیز پایگاهی دارد و مورد حمایت است.»
 
میرحسین موسوی، خاتمی، کروبی
نظر دوم متعلق به گروه‌های مانند حزب مردمسالاری و انجمن اسلامی معلمان و بعضا همبستگی بود. آنها تاکید کردند که اصلاح‌طلبان سه کاندیدای مهم دارند. اول میرحسین موسوی است. بعد سیدمحمد خاتمی و سوم مهدی کروبی. نماینده حزب مردمسالاری نیز گفت: «باید در ابتدا از میرحسین موسوی دعوت به عمل آید گرچه ممکن است بنا بر سنت چندساله اخیر، او راه را برای هرگونه اظهارنظر ببندد، اما این دعوت باید صورت بگیرد. شاید مهندس موسوی اینبار و به علت شرایط ناگوار کشور در ابعاد اقتصادی،‌ فرهنگی و سیاسی، دعوت احزاب را برای کاندیداتوری بپذیرد. اگر او پذیرفت تمام گروه‌ها نیز بر آمدنش تمکین می‌کنند.»
گزینه دوم مردمسالاری سید محمد خاتمی بود. به گفته آنها «ممکن است که خاتمی به هر دلیل که دور از ذهن نیست، نپذیرد که در انتخابات شرکت کند. آنگاه باید اصلاح‌طلبان از مهدی کروبی درخواست کنند تا در انتخابات حاضر شود. ضمن آن که نباید این ذهنیت را تقویت کرد که مهدی کروبی گزینه مناسبی نیست و مردم به او رای نمی‌دهند. اگر خاتمی نیامد، کروبی بهترین گزینه است و لازم است تمام اصلاح‌طلبان برای حمایت از او وارد صحنه شوند.»
نماینده حزب مردمسالاری این نظریه را که اگر خاتمی نیامد، ما نیز وارد انتخابات نشویم رد کرد و تاکید داشت اولین مسئله این است که ما تاکید داشته باشیم در داخل دایره حاکمیت ایستاده‌ایم.
 
مکانیزم دمکراتیزه کردن انتخابات
در این میان نمایندگان حزب کارگزاران سازندگی و حزب اسلامی کار نظر دیگری را ارایه دادند. یکی از اعضای حزب کارگزاران گفت: در ابتدا لازم است برای تعیین مصادیق یک کنگره تشکیل شود و اعضای آن نیز از تمام استان‌ها و شهرهای ایران به نسبت تاثیرگذاری باشند. تهران به علت مرکزیت و تاثیرگذاری بیشتر در این کنگره اعضای بیشتری داشته باشند و استان‌ها و شهرستان‌ها نیز بنا بر وضعیت خود، افرادی را معرفی کنند. سپس در این کنگره از کسانی که می‌خواهند در انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد شوند از خاتمی تا یک فرد ناشناس، دعوت به عمل آید. آنها نیز بیایند برنامه‌های خود را ارائه بدهند. سخنان خود را بگویند و سپس سخنان اعضای کنگره را نیز استماع کنند. کنگره سپس از بین نامزدها، در یک روش کاملا دموکراتیک نامزد نهایی را انتخاب کند و سپس همه از او حمایت کنند و شرایط تبلیغاتی را برایش فراهم کنند.
عضو کارگزاران این روش را مشابه آنچه که در انتخابات آمریکا در میان حزب دموکرات در حال رخ دادن است، دانست و این روش را مکانیزمی برای دموکراتیزه کردن انتخابات دانست.
نکته بعدی که کارگزاران سازندگی اعلام کرد این بود که «باید ببینیم آن کسی را که الان برای ریاست‌جمهوری مطرح می‌کنیم آیا رای می‌آورد یا خیر. باید تحقیق کرد. مثلا اگر  گفته می‌شود خاتمی بیاید، باید تحقیق کنیم که آیا او آرا لازم را دارد یا خیر. تشخیص ما این است که چنین نیست. مهمتر این است که آیا نظام کاندیدایی را که ما مطرح می‌کنیم می‌پذیرد یا خیر. به هر صورت دغدغه‌های وجود دارد و لازم است که آن دغدغه‌ها برطرف شود. هر کس که می‌خواهد کاندیدای اصلاح‌طلبان باشد باید این دغدغه‌ها را برطرف کند. پس این نظر که برخی دوستان اعلام می‌کنند آقای خاتمی با 8 سال ریاست‌جمهوری خود می‌تواند دغدغه‌ها را برطرف کند درست نیست.»
عضو حزب کارگزاران همچنین با بیان اینکه «هر کس که می‌خواهد بیاید باید برنامه‌های خود را نیز اعلام کند.» گفت: «شرایط فعلی چنین نیست که بگوییم بحث تقابل بین احزاب اصولگرا و اصلاح‌طلب، جناح چپ و راست وجود دارد. اکنون وضعیت کشور به گونه‌ای است که هم نیروهای راست و اصولگرا و هم چپ و اصلاح‌طلبان نگران سرنوشت کشور هستند. به همین علت مهم نیست مصادیق را اعلام کنیم و بگوییم چه کسانی هستند، مهم این احساس نگرانی است. پس به جای گرایش حزبی می‌توانیم یک گرایش ملی بوجود بیاوریم و همه کسانی را که نگران سرنوشت کشور هستند در آن دخیل کنیم و از این منظر یک نفر را برای اداره امور اجرایی کشور برگزینیم.» حزب کارگزاران سرمایه‌گذاری بر روی فردی مثل خاتمی و اعلام اینکه اگر او نیامد، ما نیز از انتخابات کناره‌گیری کنیم را کار صحیحی ندانست. به اعتقاد این حزب وقتی همه نگران کشور هستیم، نباید چنین سخن گفت. ضمن آنکه اگر آن برگ برنده یا فردی که فکر می‌کنید رای می‌آورد به هر دلیل سوخت، چه باید انجام داد؟ وظیفه شرعی و سیاسی، چه خواهد شد؟
 
جمع‌بندی: فقط یک کاندیدا
درپایان این جلسه یک جمع بندی اولیه نیز صورت گرفت. رویکرد همه اصلاح طلبان شد که در انتخابات شرکت کنند. نکته بعدی این بود که فضای انتخابات باید به سمت دوقطبی شدن برود. زیرا این اتفاق هم به رشد سیاسی مردم کمک می‌کند و هم مشخص می‌شود که دو طرف چه می‌گویند. ضمن آنکه اگر فضا دوقطبی شود، مردم نیز حضور بیشتری در صحنه خواهند داشت. از دیگر سو انتخابات چندقطبی مانع از برگزاری یک انتخابات باشکوه است، زیرا مردم سردرگم می‌شوند و حتی ممکن است برخی به علت تعدد دیدگاه کاندیداها در انتخابات شرکت نکنند. به اعتقاد این افراد، برخی از اصولگرایان دولتی تلاش می‌کنند که اصلاح‌طلبان چند نامزد را به صحنه انتخابات بفرستند تا شکست جریان اصلاح‌طلب قطعی باشد. باید مراقب این وضعیت بود و تنها یک نامزد برای انتخابات برگزیده شود. در این میان موضوع دیگری نیز مطرح شد که جریان اصولگرا، پیغام داده «از میان اصلاح‌طلبان کسی به میدان نیاید زیرا شما تایید نمی‌شوید. پس بیایید با ما تعامل کنید و از نامزد ما که مقابل احمدی‌نژاد در انتخابات می‌ایستد حمایت کنید.»
 
به اعتقاد اصلاح‌طلبان این یک تله است، یک دام، چرا که پذیرش این موضوع به معنای از دست دادن هویت اصلاح‌طلبانه است.
در این جلسه نهایتا اعلام شد لازم است احزاب اصلاح‌طلب تا پایان تیرماه به نتیجه برسند و سپس یک نفر را طی سازوکاری خاص برای نامزدی اعلام کنند. نام این فرد مرداد اعلام خواهد شد.

منبع : پایگاه استقامت

 

 

 

 

 

 



 
ظ†ظˆظٹط³ظ†ط¯ظ‡: رهروان شهدا |  پنج شنبه 87 تیر 20  ساعت 10:55 صبح